Kinanthi


Kinanthi iku salah sijine tembang macapat kang umume dienggo nggambarake rasa seneng, katresnan, lan kawicaksanan. Kinanthi bisa nduwe arti gegandhengan tangan lan bisa uga jeneng sawijining kembang. Ana uga kang nggandhengake kinanthi klawan Maskumambang. Yen maskumambang kanggo wong lanang kang lagi dewasa, kinanthi kanggo wanita.

Kinanthi iku Saka tembung kanthi utawa tuntun kang ateges dituntun supaya bisa mlaku ngambah panguripan ing alam ndonya.

Metrum: Kinanthi kaangit seka nem gatra (larik) saben pada (bait).

  • 8-u, 8-i, 8-a, 8-i, 8-a, 8-i

Tuladha:

Anoman malumpat sampun
praptêng witing nagasari
mulat mangandhap katingal
wanodyâju kuru aking
gelung rusak awor kisma
ingkang iga-iga kêksi
(Saka Serat Rama Kawi déning Kyai Yasadipura)
Pitik tulak pitik tukung
Tetulake Jabang bayi
Ngedohaken cacing racak
Sarap sawane sumingkir
Si tulak manggung ing ngarso
Si Tukung ngadhangi margi.

 

Bagi yang ingin mendengarkan atau mengunduh MP3 Kinanthi silahkan download dibawah ini »

  1. Sekar Macapat – Kinanthi Slendro Sanga » Download
  2. Sekar Macapat – Kinanthi Pelog Nem » Download
  3. Sekar Macapat – Kinanthi Pelog Barang » Download
  4. Sekar Macapat – Kinanthi 01 » Download
  5. Sekar Macapat – Kinanthi 02 » Download
Komentar
  1. Yudimanto mengatakan:

    Nyuwun pangapunten….Larik paling inggil “Anoman mlumpat sampun”, Ingkang leres punapa mboten “Anoman malumpat sampun”. Amargi menawi “Anoman mlumpat sampun”, guru wilanganipun namung 7-(u)?

  2. EPHII YULIANA mengatakan:

    BAHASA JAWA ENAK DIDENGAR DAN GAMPANG UNTUK DIHAFALKAN

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s